Het winterklaar maken van hogedrukpompen

Tips tegen vorstschade hogedrukreiniger

Met de winter voor de deur is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen om vorstschade aan hogedrukpompen te voorkomen. Vorst kan ernstige schade veroorzaken aan de interne onderdelen van de pomp, wat kan leiden tot kostbare reparaties en ongeplande downtime. In dit artikel zullen we enkele praktische tips bespreken om uw hogedrukpomp winterklaar te maken en te beschermen tegen de kou.

Hoe kan vorst uw pomp beschadigen?

Wanneer je wilt reinigen tijdens winterse temperaturen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. De vorst kan namelijk alle onderdelen binnen een hogedrukreiniger waar water doorheen stroomt beschadigen.

Als het water dankzij stilstand kan bevriezen kan dit uit gaan zetten. Dit komt omdat ijs bestaat uit kristallen met zes hoeken, door deze vorm zit er veel lege ruimte tussen de deeltjes wat er bij vloeibaar water niet is, daarom zet water uit als het bevriest en ijs wordt.

Verklein het risico op schade bij vorst als u de pomp niet gebruikt

Er zijn verschillende manieren om hogedrukapparatuur te beschermen tijdens periodes waarin de temperatuur onder het vriespunt zakt. Zie onderstaande tips voor meer informatie, of neem gerust contact op voor een oplossing.

Locatie en plaatsing van de apparatuur

Een van de eerste stappen om vorstschade te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de hogedrukpomp op een geschikte locatie is geplaatst. Probeer de pomp te installeren op een plek die wordt beschermd tegen de directe invloed van koude wind en neerslag. Een overkapping of beschermende behuizing kan ook helpen om de pomp te isoleren tegen extreme weersomstandigheden.

Het gebruik van antivriesmiddel

Overweeg het gebruik van antivriesmiddel in de waterleidingen van de hogedrukpomp. Antivries kan bevriezing voorkomen en helpt de interne onderdelen te beschermen. Zorg ervoor dat het antivriesmiddel geschikt is voor hogedrukpompsystemen en volg de aanbevolen verdunningsverhoudingen op de verpakking.

Water aftappen

Als de hogedrukpomp gedurende langere tijd niet wordt gebruikt, overweeg dan om de pomp volledig leeg te maken. Dit voorkomt dat er water in de leidingen achterblijft dat kan bevriezen en schade kan veroorzaken. Volg de instructies van de fabrikant om de pomp op de juiste manier leeg te maken.

Isolatie van Leidingen en Componenten

Breng isolatiemateriaal aan op de leidingen en andere gevoelige componenten van de hogedrukpomp. Hierdoor blijft de warmte beter behouden en wordt de kans op bevriezing geminimaliseerd. Controleer regelmatig de staat van de isolatie en vervang of repareer beschadigde delen indien nodig.

Regelmatig Onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit aan de hogedrukpomp, vooral vóór de wintermaanden. Controleer op lekkages, slijtage van onderdelen en andere potentiële problemen. Een goed onderhouden pomp is beter bestand tegen de uitdagingen van koud weer.

Werking hogedrukreiniger in koudere temperaturen

Net als bij een auto merk je dat de brandstofmotor soms ook last heeft van opstartproblemen in de winter. Zo duurt het langer voordat de olie die door de hogedrukreiniger stroomt opgewarmd is. Het is belangrijk dat de motor van de hogedrukreiniger tijdens koude temperaturen goed gesmeerd is en altijd voorzien van voldoende olie. De startaccu bij een brandstof aangedreven hogedrukreiniger moet ook bestand zijn tegen koude temperaturen om voldoende energie te leveren. Daarnaast zal de motor tijdens koudere temperaturen meer brandstof verbruiken dan normaal gesproken. Dit komt omdat brandstoffen een lagere verbrandingswaarde hebben bij lagere temperaturen.

Carwash draaiende houden in een vorstperiode

Een carwash moet in de winterdagen open kunnen blijven. Gelukkig zijn hier ook accessoires voor om bij lichte vorst de apparatuur buiten te kunnen blijven gebruiken. Belangrijk is dat het water niet stil kan staan, in stilstaand water is er namelijk minder warmteontwikkeling tussen de moleculen (door wrijving) waardoor dit sneller bevriest.

Om ervoor te zorgen dat het water in beweging kan blijven bestaan er 2 verschillende types hogedrukpistolen, te weten:

Spuitpistolen - Continu lekkend: Deze hogedrukpistolen lekken continu een kleine hoeveelheid water, zodat het water in beweging blijft, ook als deze niet gebruikt wordt.

Spuitpistolen - Vorstbeveiligd: Deze hogedrukpistolen lekken alleen water als de werkdrukdruk onder de 12 bar ligt. Wordt het pistool ingeknepen en komt de druk daarmee boven de 12 bar lekt deze niet meer. Belangrijk is wel dat na gebruik het systeem drukloos gemaakt moet worden (door het inknijpen van het pistool). Hierdoor komt de druk namelijk weer onder de 12 bar en lekt het pistool weer minimaal water, waardoor het water in beweging blijft.

Op zoek naar andere onderdelen voor je hogedrukreiniger? Bekijk dan het volledige assortiment in onze uitgebreide webshop.