Hydraulische koppeling nodig? Uitleg & Aanbod

Hydraulische koppelingen worden gebruikt op plaatsen waar vloeistoffen verplaatst worden. Voor het verplaatsen van water dan wel verwarmd of op hogedruk, is het belangrijk dat de juiste hydraulische koppelingen gekozen worden. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij het kiezen van een hydraulische koppeling en welke soort hydraulische koppelingen er zijn in onze webshop.

Hydraulische koppeling nodig? Uitleg & Aanbod


Soorten hydraulische koppelingen
Om binnen een hogedrukinstallatie vloeistoffen te verplaatsen wordt er vaak gebruik gemaakt van fitwerk. Hiermee kun je namelijk koppelingen of leidingen aan elkaar verbinden zonder dat je hoeft te lassen. Om geen vloeistoffen te laten lekken worden deze koppelingen op een speciale manier geproduceerd waarbij de leiding gekneld wordt door de bijhorende knelmoer of knelring. Ook zijn er hydraulische koppelingen met schroefdraad die worden afgedicht met een extra afdichtingsmiddel. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat koppelingen niet kunnen lekken.

Naast knelfittingen heb je ook draadfittingen. Deze verschillende schroefdraadfittingen worden vaak afgedicht met afdichtingsmiddel, afdichtringen of afdichtingstape. Bij het verbinden van componenten zoals een leiding maak je gebruik van een doorverbind koppeling, bij meerdere leidingen een T-stuk, om bochten te creëren wordt er knie fitwerk gebruikt en tot slot een dop voor het afsluiten van een leiding. Ook heb je verloop fitwerk waarmee je twee buitendraad leidingen aan elkaar kunt verbinden middels een sok koppeling.

Binnen hogedrukinstallaties wordt er veel gebruik gemaakt van dubbele nippels geschikt voor hogedruk, deze hogedruk nippels zorgen ervoor dat hogedrukleidingen en hogedrukslangen verbonden worden aan elkaar of aan andere hogedrukcomponenten. Zo zie je bij veel hogedrukonderdelen dat er een schroefdraad binnen- of buitendraad aanwezig is.

In ons assortiment vind je fitwerk geschikt voor lage- en hogedruk met BSP en NPT schroefdraad zowel recht als taps (conisch). Naast de draadfittingen hebben wij ook wartelaansluitingen die veel gebruikt worden bij hogedrukreinigers.

Het is belangrijk dat de juiste maat (in mm of inches) en type schroefdraad (BSP of NPT) weet voordat je begint met het zoeken naar fitwerk. Op deze manier vind je sneller het juiste fitwerk.

Hieronder leggen wij onze verschillende soorten schroefdraad uit.

Soorten schroefdraad hydraulische koppelingen
BSP schroefdraad is een schroefdraad die vaak wordt gebruikt, je kunt dit schroefdraad herkennen aan de 55° golven op het schroefdraad. Ook heb je NPT schroefdraad, deze lijkt veel op het BSP schroefdraad echter zitten hierop 60° golven. De maten in inches verschillen bij deze twee soorten schroefdraad, het is daarom handig om onze BSP – NPT schroefdraad tabel erbij te houden wanneer je de maat wilt weten van je BSP of NPT hydraulische koppeling.
 
BSP schroefdraad heeft nog twee types namelijk BSPP en BSPT. Bij BSPP schroefdraad staat de extra ‘’P’’ voor parallel. Bij BSPT schroefdraad staat de extra letter ‘’T’’ voor Tapered, dat houdt in dat het schroefdraad taps is, ook wel conisch genoemd. De NPT schroefdraden zijn altijd conisch, zowel binnen- als buitendraad.

De 5 belangrijkste stappen bij het kiezen van een hydraulische koppeling
1. Het is belangrijk dat je weet welke koppeling je nodig hebt, dit kan natuurlijk lastig zijn als je niet thuis bent in deze materie. Gelukkig kun je er snel achter komen door bijvoorbeeld het assortiment fittingen te kijken bij een technische webshop. Door de foto's kun je de benodigde koppeling herkennen.
2. Voor hydraulische toepassingen is het belangrijk dat je weet hoe hoog de werkdruk is waar de koppeling voor gebruik wordt. Ten eerste omdat de veiligheid enorm belangrijk is bij hogedruk, en daarnaast omdat het prijsverschil aanzienlijk is tussen lage of hoge druk.
3. Voor koud en verwarmd water is het belangrijk dat het fitwerk qua materiaal hiertegen bestendig is. Indien dit niet het geval is kan de leiding namelijk beschadigd raken en dit kan enorm gevaarlijk zijn. 
4. Bij het achterhalen van de maat is het belangrijk dat je weet wat de maat is van de koppeling die vervangen moet worden of van het onderdeel waar de nieuwe koppeling aan verbonden moet worden. Hiervoor kun je gebruik maken van een schroefdraadmeter. 
5. Heb je de juiste hydraulische koppeling gevonden? Dan is het belangrijk dat je dit op een correcte manier aansluit en afdicht om lekkages te voorkomen.

Mocht je er niet uitkomen, neem gerust contact op met ons.

Fitwerk nodig? In onze uitgebreide webshop vind je het volgende fitwerk in messing, staal en RVS geschikt voor lage- en hogedruk:

Verloopringen
Dubbele nippels
Verloopnippels
Knie stukken
Sok- en verloopsokken
T-stukken
Blindstoppen

Op zoek naar andere onderdelen voor een hogedrukreiniger? Neem gerust een kijkje in onze uitgebreide webshop met bekende merken zoals Interpump, Udor, TeHa, Mosmatic en meer.