Nozzletabellen - bereken uw doorlaat

Hoe kiest u de juiste nozzle?
Belangrijk zijn twee gegevens; de werkdruk en de pompcapaciteit in liters per minuut.

In de nozzletabel vindt u de werkdruk bovenaan. Oplopend van links naar rechts. Zoek de werkdruk van uw pomp op en ga daarna in dezelfde kolom naar beneden tot u de pompcapaciteit in liters per minuut ziet. Is het exacte aantal liters niet vermeld, neem dan de dichtsbijzijnde capaciteit. Ga op dezelfde regel naar links en u ziet welke nozzlemaat bij uw pompcapaciteit hoort.

Afhankelijk van de door u te verrichten werkzaamheden heeft u keus uit verschillende spuithoeken. Vuilfrezen hebben standaard een spuithoek van 20 graden. Hoe smaller de spuithoek is, hoe groter de kracht waarmee de straal het oppervlak raakt.

Ga naar de juiste tabel voor uw nozzle:
Tabel 0 t/m 60 bar
Tabel 70 t/m 230 bar
Tabel 240 t/m 400 bar
Tabel 410 t/m 570 bar

Vervangen van uw huidige vuilfrees of nozzle:
Heeft u al een nozzle of vuilfrees, dan is de kans groot dat uw doorlaat hier al op staat aangegeven, zie hiervoor de volgende informatie:

Tabel 0 t/m 60 bar:
Nozzletabel 1 t/m 60 bar

Tabel 70 t/m 230 bar
Nozzletabellen

Tabel 240 t/m 400 bar
Nozzletabellen

Tabel 410 t/m 570 bar
Nozzletabellen

Vervangen van uw huidige nozzle of vuilfrees:


Nozzle
Naast dat de nozzlemaat kan worden berekend aan de hand van het aantal liters en bar van de pomp, kan het vaak ook op de nozzle zelf worden gevonden. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal wat erop staat uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers staan voor de spuithoek en de laatste 2 cijfers staan voor de doorlaat. De spuithoek van de onderstaande nozzle is dus 25° en de doorlaat is 060.
Nozzletabel 1 t/m 60 bar
Echter is het zo dat bij een puntstraal nozzle, een nozzle met een spuithoek van 0°, maar 2 cijfers op de nozzle staan. Deze 2 cijfers staan voor de doorlaat van de nozzle.

Vuilfrees
Net zoals bij de nozzle vaak de doorlaat kan worden teruggevonden op nozzle zelf, kan dit ook bij de vuilfrees. Deze informatie bevindt zich op de achterkant van de vuilfrees. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit 5 cijfers. De eerste 3 cijfers hiervan staan voor de doorlaat. De doorlaat van de onderstaande vuilfrees is dus 065.
Nozzletabel 1 t/m 60 bar