Branderketels en Oliebranderonderdelen

Branderketels geschikt voor hogedrukreinigers werken meestal op diesel en zijn ontworpen om water te verwarmen tot hoge temperaturen om effectief vuil en vet te verwijderen. Deze ketels worden vaak ingebouwd in mobiele hogedrukreinigers en hogedruktrailers omdat ze de efficiëntie van de hogedrukreiniger verhogen. Hieronder leg ik de werking van verschillende componenten uit binnen branderketels.

Spiraal branderketel

Een branderspiraal is een type component dat wordt gebruikt in branderketels van hogedrukreinigers. Het is een spiraalvormige buis die in de brander wordt geplaatst en waar het wat doorheen stroomt en wordt verwarmd.

Brandstofpomp

Een brandstofpomp zorgt ervoor dat de opgeslagen brandstof de verstuivers van de branderketel of motor bereikt met de juiste snelheid en hoeveelheid brandstof. De brandstofpompen zijn verkrijgbaar met of zonder spoel, zowel links- als rechtsdraaiend. Daarnaast leveren wij ook losse onderdelen voor brandstofpompen.

Magneetventiel

Een magneetventiel is een elektrisch gestuurd ventiel waarmee een gas of vloeistof (geleidelijk) toegelaten of afgesloten wordt. Bij een brander magneetventiel is het belangrijk dat je de juiste spanning kiest die hoort bij de branderketel. In ons assortiment hieronder vind je brander magneetventielen met een spanning van 230V, 12V en 24V. Let daarnaast ook op de juiste aansluitingen voor het monteren en de maximale werkdruk van het brander magneetventiel.

Transformator

Een brandertransformator zorgt ervoor dat de inkomende spanning wordt opgevoerd of gereduceerd. De onderstaande brandertransformatoren zijn bedoeld voor het opvoeren van de inkomende spanning. Door het opvoeren van de spanning middels de brandertransformator wordt de vonk gecreëerd bij de elektroden/bougies van de branderketel.

Brandermotor

Een brander motor wordt gebruikt om de brandstof aan te zuigen en door de branderspiraal te laten stromen, zodat het kan worden verwarmd voordat het wordt verbrand. De brander motor is meestal een gelijkstroommotor die wordt aangestuurd door de elektronische besturingseenheid van de ketel. De motor kan in snelheid worden geregeld om de hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt en de temperatuur van het water te regelen.

Thermostaten

Thermostaten met een draaiknop voor temperatuurregeling zijn een veelgebruikte methode om de watertemperatuur te regelen bij hogedrukreinigers met een branderketel. Deze thermostaten hebben meestal een draaiknop waarmee de gebruiker de gewenste temperatuur kan instellen en tevens kan aflezen.

Verstuivers

Brandstofverstuivers, zoals volkegel verstuivers, zijn belangrijke onderdelen van branderketels in hogedrukreinigers. De verstuiver zorgt voor een efficiënte verbranding van de brandstof, wat resulteert in een betrouwbare werking van de ketel en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Elektroden

Wanneer de branderketel wordt ingeschakeld, wordt er een hoogspanningssignaal naar de elektroden gestuurd. Dit creëert een vonk tussen de elektroden, die op hun beurt de brandstof ontsteken. Dit zorgt voor een efficiënte en betrouwbare verbranding van de brandstof. De elektroden moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om de optimale werking van de branderketel te garanderen. Als de elektroden vuil of beschadigd zijn, kan dit leiden tot een onvolledige verbranding van de brandstof, wat kan leiden tot een verminderde efficiëntie van de ketel en een hogere uitstoot van schadelijke stoffen.

Vlambewaking

Vlamdetectie in branderketels vindt plaats door middel van sensoren die de aanwezigheid van een vlam detecteren. Hiervoor wordt vaak een fotocel gebruikt die door middel van het licht van de vlam een signaal afgeeft. Mocht het signaal niet worden doorgegeven, kan het zijn dat de fotocel vervuiling bevat waardoor dit niet mogelijk is. Dit is eenvoudig schoon te maken. Het verkregen signaal van de fotocel wordt vervolgens via een elektrisch signaal doorgegeven aan de ontstekings- en bedieningscomponenten binnen de branderketel. Hierdoor wordt de branderketel geregeld en beveiligd.

Er zijn verschillende soorten branderketels op de markt. Bij het kiezen van een branderketel is het belangrijk om te letten op de capaciteit van de ketel, het vermogen van de brander en het soort brandstof dat gebruikt wordt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ketel.

In ons assortiment zijn er diverse merken van branderketels en losse toebehoren beschikbaar, waaronder Tecnomec, Mazzoni en TeHa. Deze merken bieden verschillende soorten branderketels en onderdelen aan die geschikt zijn voor hogedrukreinigers.