De werking van een hogedrukpomp

In dit artikel gaan wij in op de werking van een hogedruk plunjerpomp en waar zo'n pomp nou precies uit bestaat.
Hogedrukpomp nodig? Uitleg & Aanbod

De aandrijving van een hogedrukpomp

Elke pomp dient een aandrijving te hebben, deze aandrijving kan op diverse manieren gebeuren, namelijk:
  • Direct via een elektromotor met holle as
  • Elektromotor middels een flexibele koppeling/flens
  • Hydraulische motor (hydromotor), dit kan direct of via een flexibele koppeling
  • Benzine/dieselmotor, dit kan direct of via een tandwielkast (reductiekast)
  • Riemoverbrenging middels poelies (riemschijven)
  • PTO aandrijving, dit kan direct of via een tandwielkast (reductiekast)

De aandrijving is gekoppeld aan de as van de hogedrukpomp en zorgt ervoor dat er toeren worden overgedragen. Dit toerental zal afgestemd moeten zijn op het toerental wat op de hogedrukpomp staat.

In dit artikel gaan wij even uit van onderstaande hogedrukpomp, de WS201. Deze levert 200 bar bij 15 l/min, als hier een aandrijving aan is gekoppeld die bij het gevraagde vermogen 1450 toeren per minuut geeft.
Hogedrukpomp nodig? Uitleg & Aanbod
De krukas staat in verbinding met 3 plunjerstangen waar de plunjers op gemonteerd zijn.
Dit is te zien in onderstaande exploded view van de Interpump WS201.

Hierop is de krukas te zien aan de achterzijde van de pomp (onderdeel 21). De plunjerstang (onderdeel 25) zit hieraan gemonteerd. De plunjerstang komt 3 keer voor omdat deze pomp 3 plunjers (onderdeel 35) heeft, dit is aan de voorzijde van het pomphuis te zien.
Hogedrukpomp nodig? Uitleg & Aanbod

Hoe werkt een plunjerpomp?

Tijdens het roteren van de krukas beweegt de plunjerstang, waar de plunjer (onderdeel 35) aan zit gemonteerd naar achteren. Hierdoor wordt er een vacuüm gecreëerd waardoor de zuigkleppen openen (onderdeel 11 op de onderdelentekening, de aanvoerkleppen zijn de 3 kleppen aan de onderzijde van de voorkant van de pompkop).

Als de plunjer zijn slag naar achteren heeft gemaakt is de pompkop gevuld met water en begint de persslag. Dit betekend dat de plunjers weer richting de pompkop gaan bewegen. Hierdoor sluiten de zuigkleppen en gaan de perskleppen open (onderdeel 11 aan de bovenzijde van de pompkop). Door de persslag verlaat het water de hogedrukpomp onder een hogere druk.
Deze kleppen kunnen na verloop van tijd versleten raken, hierdoor kan een hogedrukpomp niet meer de aangegeven specificaties leveren. Deze kleppen zijn vaak te verkrijgen in een revisiekit, zoals onderstaande kit 1 van Interpump:

Hogedrukpomp nodig? Uitleg & Aanbod


Het reviseren van een hogedrukpomp

Het reviseren van een pomp dient altijd tijdig te gebeuren, meer informatie hierover en mogelijke storingen vindt u op onze pagina: Onderhoud & storingen.

Bij uw hogedrukpomp krijgt u vaak een gebruikshandleiding en een overzicht van de beschikbare onderdelen van een pomp, hierop staat aangegeven welke delen in een revisiekit verkrijgbaar zijn. Mocht u deze graag digitaal willen ontvangen kunt u deze bij ons aanvragen.

In een pomp bevinden zich diverse slijtbare onderdelen. Deze dienen bij onderhoud gecontroleerd te worden op vervangen, maar het kan ook voorkomen dat deze eerder aan vervanging toe zijn. Mochten deze eerder aan vervanging toe zijn kunt u dit vaak merken aan uw pomp, deze levert niet meer de aangegeven specificaties of begint vloeistof (olie en/of water) te lekken.

In onderstaande afbeelding vindt u nogmaals de exploded view van de Interpump WS201, echter staan er nu ook de revisiekits bij die beschikbaar zijn voor deze pomp:
De werking van een hogedrukpomp
Hierboven staan bij de verschillende kits welke onderdelen deze bevatten, maar ook hoeveel stuks er van deze onderdelen in de revisieset zitten.

Bij kit 69 dat er 3 stuks van onderdelen 44, 47 en 56 in de set zitten, dit is de afdichting-set van de WS201. Één kit hiervan is voldoende voor de complete pomp, omdat deze pomp 3 plunjers bevat. Kit 28 bevat dezelfde onderdelen, maar ook de hard parts van de afdichting-set, deze onderdelen zitten ieder maar één keer in de set, vandaar dat hier 3 stuks van benodigd zijn om één complete pomp hiermee te reviseren.

Alle losse reviesiekits van Interpump zijn te vinden op de volgende pagina: Revisiekits Interpump.

Complete revisiekits Interpump

Ook hebben wij complete revisiesets per pomp in ons assortiment, deze bevatten de veelgebruikte onderdelen die onder handen worden genomen bij een complete revisie.

Deze complete revisiekits per pomp bevatten de volgende onderdelen:
- Kleppenset
- Manchettenset
- Oliekeerringen
- Olie

De complete revisiesets per pomp staan op de volgende pagina: Complete revisieset Interpump

Mochten er aan de hand van dit artikel vragen zijn, neem gerust contact op, wij helpen u graag verder!