Het vinden van de juiste snelkoppeling

Om accessoires van een hogedrukreiniger te kunnen verbinden zijn er snelkoppelingen nodig. Zo zijn er schroefkoppelingen, insteekkoppelingen en verloopkoppelingen.

Er is een groot aanbod snelkoppelingen die gebruikt worden voor Kärcher, Kränzle, Nilfisk, DiBo en andere hogedrukreinigers.

Het vinden van de juiste snelkoppeling hogedruk

In bovenstaande afbeelding een greep uit de snelkoppelingen uit ons assortiment. Om een beeld te geven welke snelkoppelingen er zijn zullen wij dit in onderstaand artikel behandelen. 

Koppelingen hogedrukreinigers

Er zijn verschillende soorten koppelingen bij een hogedrukreiniger. Zo zijn er schroef, insteek en verloopkoppelingen. Deze verschillende snelkoppelingen passen alleen op elkaar en zijn niet onderling uitwisselbaar.
Er zijn tal van voorbeelden waar snelkoppelingen voor gebruikt kunnen worden. Het is een manier om snel te kunnen wisselen tussen diverse lansen bijvoorbeeld, of om een pistool eenvoudig en snel op een hogedrukslang te koppelen.
 

Hoe werkt een snelkoppeling

Er zijn diverse snelkoppelingen op de markt, deze zijn over het algemeen in te delen in de volgende categorieën: schroefkoppelingen en insteekkoppelingen. Deze bestaand altijd uit een nippel en een contrazijde, de contrazijde is vaak een snelkoppeling of wartel.

Bij de schroefkoppelingen wordt de nippel in de wartel gedrukt, hierna kan de wartel (met de hand) worden aangedraaid, waardoor deze de koppeling waterdicht afdicht. Bij een insteekkoppeling wordt de nippel in de snelkoppeling gedrukt tot de aanslag, hierna klikt deze vast en is deze waterdicht.
Snelkoppelingen hebben aan de ene zijde (van de nippel en wartel) de zijde waarmee de snelkoppeling wordt gecreëerd, aan de andere zijde zit een universele schroefdraad, dit kan bijvoorbeeld een 1/8" binnen- of buitendraad zijn of een 1/2" binnen- of buitendraad. Snelkoppelingen passen alleen op elkaar en zijn niet uit te wisselen met andere koppelingen.

In onderstaande afbeelding een voorbeeld hoe een schroefkoppeling en een insteekkoppeling eruit zien:
Het vinden van de juiste snelkoppeling hogedruk

Voorbeelden veel gebruikte snelkoppelingen hogedrukreinigers

M22 snelkoppeling

De M22 nippel is een veelgebruikte koppeling bij Kärcher en Kränzle hogedrukreinigers. De M22 nippel heeft een uitwendige draad van 22mm, de M22 wartel een inwendige draad van 20,38mm. De stift in de M22 wartel heeft een diameter van 14mm.

Het vinden van de juiste snelkoppeling
Deze koppeling komt er in 2 varianten, de messing variant en de RVS variant.

De messing variant is geschikt tot maximaal 250 bar.
De RVS variant is geschikt tot maximaal 500 bar.

1/2" DiBo snelkoppeling

De 1/2" nippel is een veelgebruikte koppeling bij Dibo hogedrukreinigers. De 1/2'' nippel heeft een uitwendige draad van 20,96mm, de 1/2'' wartel een inwendige draad van 18,63mm. De stift in de wartel heeft een diameter van 11mm. Je kunt de DiBo 1/2'' snelkoppeling herkennen aan de stift die een klein beetje uitsteekt ten opzichte van een andere wartel.

Het vinden van de juiste snelkoppeling
Deze koppeling komt er in 2 varianten, de messing variant en de RVS variant. De messing variant is geschikt tot maximaal 250 bar. De RVS variant is geschikt tot maximaal 500 bar.

M21 snelkoppeling

De M21 nippel heeft een uitwendige draad van 21mm, de M21 wartel een inwendige draad van 19,38mm. De stift in de M21 wartel heeft een diameter van 14mm.
Het vinden van de juiste snelkoppeling
De M21 koppeling is beschikbaar in de messing variant, deze is geschikt tot 250 bar.


AR8 snelkoppeling

De AR8 nippel heeft een uitwendige draad van 24mm, de AR8 wartel een inwendige draad van 19,38mm. De stift in de AR8 wartel heeft een diameter van 14mm. Het vinden van de juiste snelkoppeling
De AR8 koppeling is beschikbaar in de messing variant, deze is geschikt tot 350 bar.

AR9 snelkoppeling

De AR9 nippel heeft een uitwendige draad van 21mm, de AR9 wartel een inwendige draad van 22,38mm. De stift in de AR9 wartel heeft een diameter van 15mm.

Het vinden van de juiste snelkoppeling
De AR9 koppeling is beschikbaar in de RVS variant, deze is geschikt tot 600 bar.

Nilfisk KEW snelkoppeling

De Nilfisk KEW snelkoppeling is een veelgebruikte snelkoppeling op Nilfisk Alto hogedrukreinigers. Door de insteekkoppeling in de voorzetkoppeling te klikken kun je eenvoudig en snel spuitgarnituur koppelen en ontkoppelen. Wij bieden ook hogedrukpistolen met KEW koppeling erop gemonteerd aan.

Het vinden van de juiste snelkoppeling hogedruk
Deze Nilfisk KEW snelkoppeling is geschikt voor maximaal 250 bar.