Tips tegen vorstschade hogedrukreiniger

Wanneer de temperatuur zakt rond de winterperiode is het belangrijk dat je als eigenaar van een hogedrukreiniger weet waar je op moet letten en of het wel verstandig is om door te blijven werken tijdens winterse temperaturen.
Tips tegen vorstschade hogedrukreiniger

In dit artikel leggen we het verschil uit tussen hogedrukreiniging in de winter in vergelijking met de andere seizoenen. Daarnaast geven we je een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent tijdens koude temperaturen.

Hoe kan vorst uw pomp beschadigen?
Wanneer je wilt reinigen tijdens winterse temperaturen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. De vorst kan namelijk alle onderdelen binnen een hogedrukreiniger waar water doorheen stroomt beschadigen.

Als het water dankzij stilstand kan bevriezen kan dit uit gaan zetten. Dit komt omdat ijs bestaat uit kristallen met zes hoeken, door deze vorm zit er veel lege ruimte tussen de deeltjes wat er bij vloeibaar water niet is, daarom zet water uit als het bevriest en ijs wordt.

Verklein het risico op schade bij vorst als u de pomp niet gebruikt
Volg de volgende 6 stappen om de kans op beschadigingen aan je hogedrukreiniger te minimaliseren bij vorst.

1. Zorg dat je zoveel mogelijk water uit de hogedrukreiniger laat lopen voor je hem opbergt. Dit kan een aantal minuten duren omdat het water door veel plekken stroomt. Zodra je hiermee klaar bent breng je via de aanvoerslang een juiste dosering water in combinatie met een antivries middel (50/50). 

2. Spuit nu met een korte slang, zodra de combinatie met antivries zichtbaar uit de pomp komt en schakel de pomp uit.

3. Ontkoppel alle spuitaccessoires zoals spuitlansen en hogedrukslangen. Bescherm de aansluitingen van de spuitaccessoires zodat er geen vuil in kan komen. Zorg ook dat eventueel reinigingsmiddel volledig verwijderd is uit de hogedrukreiniger.

4. Verwijder de aanwezige benzine of diesel en vervang het bijhorende brandstoffilter indien er geen brandstofstabilisator aanwezig is. Vervang daarnaast de olie en het oliefilter binnen de hogedrukreiniger. Zo verklein je de kans op slib.

5. Maak gebruik van smeermiddel en zorg ervoor dat dit goed de motor heeft bereikt door de motor enkele minuten te laten draaien.

6. Ontkoppel indien aanwezig de startaccu want op deze manier zorg je ervoor dat de kans op vermogensverlies van de accu kleiner wordt.

Verschil werking hogedrukreiniger tijdens winterse temperaturen
Net als bij een auto merk je dat de brandstofmotor soms ook last heeft van opstartproblemen in de winter. Zo duurt het langer voordat de olie die door de hogedrukreiniger stroomt opgewarmd is. Het is belangrijk dat de motor van de hogedrukreiniger tijdens koude temperaturen goed gesmeerd is en altijd voorzien van voldoende olie.

De startaccu bij een brandstof aangedreven hogedrukreiniger moet ook bestand zijn tegen koude temperaturen om voldoende energie te leveren. Daarnaast zal de motor tijdens koudere temperaturen meer brandstof verbruiken dan normaal gesproken. Dit komt omdat brandstoffen een lagere verbrandingswaarde hebben bij lagere temperaturen.

Carwash
Een carwash moet in de winterdagen open kunnen blijven. Gelukkig zijn hier ook accessoires voor om bij lichte vorst de apparatuur buiten te kunnen blijven gebruiken. Belangrijk is dat het water niet stil kan staan, in stilstaand water is er namelijk minder warmteontwikkeling tussen de moleculen (door wrijving) waardoor dit sneller bevriest.

Om ervoor te zorgen dat het water in beweging kan blijven bestaan er 2 verschillende types hogedrukpistolen, te weten:

Spuitpistolen - Continu lekkend: Deze hogedrukpistolen lekken continu een kleine hoeveelheid water, zodat het water in beweging blijft, ook als deze niet gebruikt wordt.

Spuitpistolen - Vorstbeveiligd: Deze hogedrukpistolen lekken alleen water als de werkdrukdruk onder de 12 bar ligt. Wordt het pistool ingeknepen en komt de druk daarmee boven de 12 bar lekt deze niet meer. Belangrijk is wel dat na gebruik het systeem drukloos gemaakt moet worden (door het inknijpen van het pistool). Hierdoor komt de druk namelijk weer onder de 12 bar en lekt het pistool weer minimaal water, waardoor het water in beweging blijft.

Op zoek naar andere onderdelen voor je hogedrukreiniger? Bekijk dan het volledige assortiment in onze uitgebreide webshop.