Swivels en Draaikoppelingen

Een swivel, ook wel een draaikoppeling genoemd, is een mechanisch onderdeel dat wordt gebruikt om rotatie tussen twee delen van een systeem mogelijk te maken, terwijl er tegelijkertijd vloeistoffen worden overgedragen. Deze componenten worden veel gebruikt bij hogedruktoepassingen zoals: zwenkarmen van carwashes en oppervlaktereinigers, maar ook bij hogedrukpistolen, haspels en andere producten. Op deze producten zit doorgaans een (hogedruk) slang aangesloten en met een draaikoppeling wordt voorkomen dat deze hogedrukslang kan verdraaien of in de knoop raken tijdens het reinigen.

De werking van een draaikoppeling
Het bestaat uit twee delen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien, een ingaande en een uitgaande zijde. Deze delen zijn verbonden door middel van een kogellager of een glijlager, die zorgt voor een soepele rotatie. De buitenkant van een draaikoppeling is gemaakt van materialen die bestand zijn tegen hoge druk en corrosie, zoals roestvrij staal of messing.

Toepassingen draaikoppelingen
Een swivel is een roterende koppeling die wordt gebruikt bij hogedrukreiniging om ervoor te zorgen dat de hogedrukslang vrij kan draaien zonder te verdraaien of in de knoop te raken. Er zijn verschillende toepassingen waarbij een swivel wordt gebruikt, zoals:

Slanghaspels
De zijkant van een slanghaspel beschikt over een swivel, zodat de haspel vrij kan draaien zonder dat de slang niet meedraait.

Spuitpistolen
Aan de onderkant van een hogedrukpistool kan een swivel worden bevestigd, zodat de hogedrukslang niet verdraait tijdens het reinigen. Dit biedt meer bewegingsvrijheid aan de gebruiker en maakt het gebruik van het spuitpistool gemakkelijker en efficiënter.

Rotorarmen
een rotorarm is bevestigd aan een swivel zodat de rotorarm vrij kan draaien en de hogedrukslang niet verdraait of in de knoop raakt. Dit is essentieel om het reinigen van oppervlakken efficiënter te maken.

Zwenkarmen
Swivels worden ook toegepast in zwenkarmen, zodat het geheel vrij kan draaien en de hogedrukslang niet verdraait.

In al deze reinigingstoepassingen zorgt de swivel ervoor dat de hogedrukslang vrij kan bewegen en de operator meer bewegingsvrijheid heeft. Dit maakt het reinigen met hogedrukreinigers gemakkelijker en efficiënter.

Ruim aanbod draaikoppelingen
Er zijn verschillende populaire merken van draaikoppelingen. Zo hebben wij in ons assortiment een ruim aanbod Mosmatic swivels geschikt voor Mosmatic vloer- en wandenreinigers. Naast swivels voor oppervlaktereinigers hebben wij ook een ruim aanbod swivels voor slanghaspels van populaire merken als Ompi & Ramex, Faicom, TeHa, PA en meer.
Deze merken bieden verschillende soorten draaikoppelingen aan, met variërende druk- en temperatuurbestendigheid en ontworpen voor verschillende toepassingen.