Swivels en Draaikoppelingen

Ruim aanbod draaikoppelingen

Een swivel, ook wel een draaikoppeling genoemd, is een mechanisch onderdeel dat wordt gebruikt om rotatie tussen twee delen van een systeem mogelijk te maken terwijl er tegelijkertijd vloeistoffen doorheen stromen. Deze componenten worden veel gebruikt bij hogedruktoepassingen zoals: zwenkarmen van carwashes en oppervlaktereinigers, maar ook bij hogedrukpistolen, haspels en andere producten. Op een swivel zit een (hogedruk) slang aangesloten en met een draaikoppeling wordt voorkomen dat deze hogedrukslang kan verdraaien of in de knoop raken tijdens het reinigen.

Er zijn verschillende populaire merken van draaikoppelingen. Zo hebben wij in ons assortiment een ruim aanbod Mosmatic swivels geschikt voor Mosmatic vloer- en wandenreinigers. Naast swivels voor oppervlaktereinigers hebben wij ook een ruim aanbod swivels voor slanghaspels van populaire merken als Ompi & Ramex, Faicom, TeHa, PA en meer. Deze merken bieden verschillende soorten draaikoppelingen aan geschikt voor verschillende specificaties en ontworpen voor verschillende toepassingen.

Rechte draaikoppelingen

De rechte swivels uit ons assortiment worden vaak toegepast bij spuitaccessoires waaronder de oppervlaktereinigers en andere spuitonderdelen. Op deze swivel wordt de hogedrukslang gekoppeld die meedraait tijdens het reinigen. De rechte swivels zijn leverbaar in verschillende gangbare maten waaronder ¼’’, 3/8’’ ½’’ en ¾’’ met zowel binnen- als buitendraad gemaakt van messing of RVS.

Haakse draaikoppelingen

De haakse swivels uit ons assortiment worden vaak toegepast bij slanghaspels om ervoor te zorgen dat de slang op een juiste manier is verbonden. De haakse swivels zijn leverbaar in verschillende gangbare maten waaronder ¼’’, 3/8’’ ½’’ en ¾’’ met zowel binnen- als buitendraad gemaakt van messing of RVS.

Toepassingen draaikoppelingen

Een swivel is een draaikoppeling dat ontworpen is om te draaien of te zwenken, waardoor het mogelijk is om verbindingen tussen verschillende componenten flexibel te maken. Swivels worden vaak gebruikt voor haspels en spuitaccessoires om rotatie mogelijk te maken zonder dat de aangesloten onderdelen kunnen roteren.

Slanghaspels

De zijkant van een slanghaspel beschikt over een swivel, zodat de haspel vrij kan draaien zonder dat de aanvoerslang (naar de haspel toe) mee kan gaan draaien.

Oppervlaktereinigers

Een rotorarm is bevestigd aan een swivel zodat de rotorarm vrij kan draaien ten opzichte van de aanvoerslang/leiding. Deze swivels komen bijvoorbeeld ook voor bij terrasreinigers/oppervlaktereinigers, waar ook gebruik wordt gemaakt van een rotorarm.

Zwenkarmen

Swivels worden ook toegepast in zwenkarmen. Hierdoor kan de zwenkarm vrijuit draaien ten opzichte van de aanvoerslang/leiding. Ook zit er in de meeste gevallen ook op het uiteinde van de zwenkarm een swivel zodat de slang niet op kan knikken bij het uitvoeren van reinigingswerk.

In al deze reinigingstoepassingen zorgt de swivel ervoor dat de hogedrukslang vrij kan bewegen en de gebruiker meer bewegingsvrijheid heeft. Dit maakt het reinigen met hogedrukreinigers gemakkelijker en efficiënter.