Swivels en Draaikoppelingen

Een swivel, ook wel een draaikoppeling genoemd, is een mechanisch onderdeel dat wordt gebruikt om rotatie tussen twee delen van een systeem mogelijk te maken, terwijl er tegelijkertijd vloeistoffen worden overgedragen. Deze componenten worden veel gebruikt bij hogedruktoepassingen zoals: zwenkarmen van carwashes en oppervlaktereinigers, maar ook bij hogedrukpistolen, haspels en andere producten. Op deze producten zit doorgaans een (hogedruk) slang aangesloten en met een draaikoppeling wordt voorkomen dat deze hogedrukslang kan verdraaien of in de knoop raken tijdens het reinigen.

De werking van een draaikoppeling

Het bestaat uit twee delen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien, een ingaande en een uitgaande zijde. Deze delen zijn verbonden door middel van een kogellager of een glijlager, die zorgt voor een soepele rotatie. De buitenkant van een draaikoppeling is gemaakt van materialen die bestand zijn tegen hoge druk en corrosie, zoals roestvrij staal of messing.

Toepassingen draaikoppelingen

Een swivel, ook wel bekend als een draaikoppeling, is een koppeling dat ontworpen is om te draaien of te zwenken, waardoor het mogelijk is om verbindingen tussen verschillende componenten flexibel te maken. Swivels worden vaak gebruikt in diverse industrieën om rotatie mogelijk te maken zonder dat de aangesloten onderdelen kunnen roteren.

Slanghaspels

De zijkant van een slanghaspel beschikt over een swivel, zodat de haspel vrij kan draaien zonder dat de aanvoerslang (naar de haspel toe) mee kan gaan draaien.

Spuitpistolen

De swivel aan de onderkant van een hogedrukpistool maakt het mogelijk om het pistool in verschillende richtingen te draaien zonder dat de hogedrukslang wordt verdraaid. Dit is ideaal bij het reinigen van verschillende oppervlakken en hoeken, omdat het de bewegingsvrijheid verbetert en het risico op knikken van de slang vermindert.

Rotorarmen

Een rotorarm is bevestigd aan een swivel zodat de rotorarm vrij kan draaien ten opzichte van de aanvoerslang/leiding. Deze swivels komen bijvoorbeeld ook voor bij terrasreinigers/oppervlaktereinigers, waar ook gebruik wordt gemaakt van een rotorarm.

Zwenkarmen

Swivels worden ook toegepast in zwenkarmen. Hierdoor kan de zwenkarm vrijuit draaien ten opzichte van de aanvoerslang/leiding. Ook zit er in de meeste gevallen ook op het uiteinde van de zwenkarm een swivel, zodat de slang niet op kan krullen bij het uitoefenen van het reinigingswerk.

In al deze reinigingstoepassingen zorgt de swivel ervoor dat de hogedrukslang vrij kan bewegen en de operator meer bewegingsvrijheid heeft. Dit maakt het reinigen met hogedrukreinigers gemakkelijker en efficiënter.

Ruim aanbod draaikoppelingen

Er zijn verschillende populaire merken van draaikoppelingen. Zo hebben wij in ons assortiment een ruim aanbod Mosmatic swivels geschikt voor Mosmatic vloer- en wandenreinigers. Naast swivels voor oppervlaktereinigers hebben wij ook een ruim aanbod swivels voor slanghaspels van populaire merken als Ompi & Ramex, Faicom, TeHa, PA en meer.
Deze merken bieden verschillende soorten draaikoppelingen aan, met variërende druk- en temperatuurbestendigheid en ontworpen voor verschillende toepassingen.