Hoe werkt een patroonfilter?

Om ervoor te zorgen dat er geen vervuiling in componenten komen wordt er vaak een waterfilter met erin een patroon geplaatst om het aanvoerwater te filteren voor het de hogedrukpomp in komt. Het is verplicht deze toe te passen voor uw hogedrukreiniger, maar is ook aan te raden om hiermee de levensduur van de pomp te verlengen.

Wat is een patroonfilter?

Een patroonfilter, ook wel een sedimentfilter genoemd, is een filter dat wordt gebruikt voor het reinigen van water. Het gebruik van een patroonfilter voorkomt dat er deeltjes in de pomp komen wat schade kan toebrengen aan de binnenzijde van de pompkop (inclusief kleppen en afdichtingen.

Mocht een hogedrukpomp niet het aantal liters geven wat deze normaalgesproken wel gaf, is de kans groot dat deze filter verstop is of aan het raken is.

Welk patroonfilter heb ik nodig?

Bij het zoeken naar een patroonfilter is het belangrijk om te kijken hoeveel liter per minuut uw waterinstallatie geeft, diverse filters hebben een bepaald debiet wat zij maximaal kunnen filteren.

In onderstaande afbeeldingen ziet u bijvoorbeeld links een patroonfilter van 5", deze is geschikt voor een debiet van maximaal 13 l/min.
Rechts ziet u de variant van 9", deze is aanzienlijk groter en kan daarom ook een groter debiet filteren, namelijk 27 l/min.
Hoe werkt een patroonfilter?

Hoe fijn het water gefilterd dient te worden ligt aan de voorschriften van de fabrikant. Voor een veelgebruikte pomp van Interpump, de WS201 geeft de fabrikant aan:
"De pomp moet zijn uitgerust met een filter van een geschikte maat, afhankelijk van de capaciteit van de pomp, en met een filtergraad van ten minste 300 µm; het filter moet zo dicht mogelijk bij de pomptoevoer worden geplaatst. Zelfs als het te gebruiken water schoon is, moet het filter worden geïnstalleerd om de aanwezigheid van vreemde voorwerpen te voorkomen in de installatie, zoals spanen, lasslakken of kalkaanslag die de pomp binnendringen."

Hoe reinig ik een patroonfilter?

1. Draai het filterglas los van de filterkop met de filterglas sleutel. 
2. Controleer de O-ring op eventuele beschadigingen en zorg ervoor dat de O-ring blijft zitten op de oorspronkelijke plek.
2. Haal het gaaspatroon uit het glas.
3. Plaats het vervuilde gaaspatroon onder een lopende kraan en maak het gaaspatroon grondig schoon.
4. Plaats het patroon terug, zorg dat de O-ring goed zit en de filterkop op een goede manier terug wordt geplaatst op het filterglas. 
5. Start nu het systeem en laat indien nodig de installatie ontluchten.

In de bovenstaande uitleg is uitgegaan van onze blauwe patroonfilters. Voor al onze filters en losse delen kunt u op onderstaande afbeelding klikken:
Hoe werkt een patroonfilter?

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit bij het kiezen van een patroonfilter? Neem dan contact met ons op en dan helpen we u graag verder. Heeft u interesse of bent u benieuwd naar ons volledige aanbod? Bezoek dan onze webshop.