Schroefdraadtabel BSP - NPT

Op veel technische onderdelen zit schroefdraad waarmee je de onderdelen aan elkaar kunt verbinden. Met behulp van de onderstaande schroefdraadtabellen kun je bepalen welke schroefdraad de koppeling heeft. De tabel geeft de maten weer van BSP draad en NPT draad. Heb je een snelkoppeling op de (hogedruk)slang of pistool zitten, kijk dan verder voor de verschillende veelgebruikte snelkoppelingen.

Schroefdraadtabel

SchroefdraadtabelSchroefdraadtabelSchroefdraadtabel BSP - NPT


Verschil BSP en NPT draad

Het verschil tussen BSP en NPT schroefdraad zit hem gradenhoek van de V-inkepingen van het schroefdraad. Bij een BSP (gasdraad) schroefdraad is deze hoek 55° en bij een NPT schroefdraad is dit 60°. 
Het BSP schroefdraad is het meest voorkomende soort schroefdraad in Nederland en Europa, echter is er geen kwaliteitsverschil tussen beide schroefdraden en zijn beide geschikt voor het verbinden van fittingen.

Bij een fitting van zowel BSP NPT schroefdraad is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een borg- of afdichtingsmiddel om ervoor te zorgen dat er geen lekkages plaatsvinden. Omdat het verschil in schroefdraad minimaal is, zal een BSP schroefdraad kunnen passen in een NPT schroefdraad, echter zal dit niet zorgen voor een juiste afdichting (ook niet bij gebruik van een borg- of afdichtingsmiddel). Om die reden zijn de verschillende soorten schroefdraad niet onderling schroefbaar. 


Wil je meer weten over hogedruk snelkoppelingen en de verschillen? Bekijk deze pagina voor meer informatie.