Elektromotoren en aandrijving

Aandrijving hogedrukpomp

Er zijn diverse manieren om een hogedrukpomp aan te drijven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Direct via een elektromotor met holle as
- Elektromotor middels een flexibele koppeling/flens
- Hydraulische motor (hydromotor), dit kan direct of via een flexibele koppeling
- Benzine/dieselmotor, dit kan direct of via een tandwielkast (reductiekast)
- Riemoverbrenging middels poelies (riemschijven)
- PTO aandrijving, dit kan direct of via een tandwielkast (reductiekast)

Belangrijk is dat bij de keuze hiervan de specificaties van de hogedrukpomp overeenkomen met de aandrijfmethode (kiloWatt en toeren per minuut).

De diverse elektromotoren in ons assortiment zijn beschikbaar in 3 uitvoeringen:

Elektromotor met uitgaande as: Deze motoren passen (in de meeste gevallen) niet direct op de hogedrukpomp. Hiervoor moet er gebruik gemaakt worden van een flexibele koppeling en flens overeenkomend met de flensuitvoering van de elektromotor en de betreffende serie van de hogedrukpomp.

Elektromotor met holle as: Dit is de meest compacte manier om een set samen te stellen. Door de as-opname van de elektromotor kan de uitgaande as van de hogedrukpomp hier direct op worden gemonteerd. Houdt hierbij wel rekening dat de flens van de elektromotor geschikt is voor de uitvoering/serie van de hogedrukpomp.

Elektromotor met flexibele koppeling: Deze elektromotor is te vergelijk met de holle-as uitvoering, deze heeft namelijk ook een as-opname. Echter zit in de elektromotor een flexibele koppeling verwerkt, wat de levensduur verlengt van de elektromotor en slijtage verminderd.