Elektromotoren en aandrijving

Aandrijvingsmogelijkheden voor Hogedrukpompen

Bij het aandrijven van hogedrukpompen zijn er diverse opties beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Altec Parts biedt niet alleen hoogwaardige hogedrukpompen, maar ook tandwielkasten (vertragingskasten) en een breed scala aan aandrijfoplossingen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u uw hogedrukpomp kunt aandrijven:

Elektromotor

Deze kan direct op de hogedrukpomp worden gemonteerd als er wordt gekozen voor een elektromotor met holle as, of een elektromotor met ingebouwde flexibele koppeling. Een elektromotor met uitgaande as kan worden gemonteerd middels flens/flexibele koppeling.

Hydraulische Motor (Hydromotor)

Deze kan direct of via een flexibele koppeling worden gebruikt, waardoor u de flexibiliteit heeft om de beste optie voor uw situatie te kiezen.

Benzine/Dieselmotor

Deze kunnen direct worden aangesloten of via een tandwielkast (reductiekast) of u kunt kiezen dit in combinatie met onderstaande optie uit te voeren om op deze manier het toerental naar beneden bij te stellen.

Riemoverbrenging met Poelies (Riemschijven)

Voor toepassingen waarbij een riemaandrijving gewenst is, kan dit met een riemoverbrenging met poelies uit worden gevoerd. Hierbij kunt u rekening houden met een verschil in toerental van de aandrijving en de hogedrukpomp, zodat hierbij rekening kan worden gehouden met de keuze van de poelies.

PTO Aandrijving

Hierbij kan de aandrijving direct worden aangesloten of via een tandwielkast (reductiekast) voor extra veelzijdigheid.

Het is van belang dat de specificaties van de hogedrukpomp overeenkomen met de geselecteerde aandrijfmethode in termen van kilowattvermogen en toerental per minuut. In ons assortiment hogedrukpompen zijn er diverse pompen die een uitgaande PTO-as hebben. Ook kan er worden gekozen voor een pomp met een cilindrische as, die middels een tandwielkast in toeren wordt verlaagd en om wordt gezet naar een PTO-as.

Hogedrukpomp aandrijven met een elektromotor

Een elektromotor kan op diverse manieren een hogedrukpomp aandrijven. De traditionele manier is middels een flens en flexibele koppeling tussen de as van de motor en de hogedrukpomp. Maar dit kan ook direct op elkaar worden gemonteerd, zie onderstaande voor de mogelijkheden om een hogedrukpomp aan te drijven middels een elektromotor:

Elektromotor met Uitgaande As

Hoewel deze elektromotoren niet direct op de hogedrukpomp passen, kunnen ze worden geconfigureerd met een flexibele koppeling en flens die overeenkomen met de elektromotorflens en de betreffende serie van de hogedrukpomp.

Elektromotor met Holle As

Deze methode omvat het direct koppelen van een elektromotor met holle as aan de hogedrukpomp (met uitgaande as). Deze oplossing zorgt voor een compacte verbinding tussen beide. Belangrijk hierbij is dat de Elektromotor wel geschikt is voor het type hogedrukpomp wat toegepast wordt. Hier zijn namelijk de flensmaten op aangepast.

Elektromotor met Flexibele Koppeling

Deze aansluiting komt overeen met de aansluiting die hierboven is beschreven. De hogedrukpomp kan direct op de elektromotor worden gemonteerd. Het grote verschil is echter dat er een flexibele koppeling wordt toegepast (in de elektromotor). Deze kan beter de trillingen absorberen, wat de levensduur van de elektromotor verlengd, dit gaat wel ten koste van de compactheid, omdat deze motor qua afmetingen groter zijn.