Branderketels - Uitleg & Aanbod

Naast koud water zijn er ook heet water en stoom reinigers waarmee vervuiling gemakkelijker kan worden verwijderd. Het onderdeel binnen de reiniger dat ervoor zorgt dat water kan worden verwarmd is de branderketel. In dit artikel leggen we uit wat een branderketel is, waaruit een branderketel bestaat, wanneer een branderketel gebruikt wordt en tot slot welke soort branderketels er zijn.

Branderketels - Uitleg & Aanbod

Wat is een branderketel?
Een branderketel, ook wel boiler genoemd, is een verwarmingselement dat wordt gebruikt binnen heet water hogedrukinstallaties om koud water naar warm water of stoom te verwarmen. Een branderketel verbruikt brandstof of stroom om het water te verwarmen naar de gewenste temperatuur. 

Uit welke onderdelen bestaat een branderketel?
Een branderketel bestaat uit de volgende belangrijke onderdelen: de robuuste metalen omkasting, het verwarmingselement (spiraal), de verwarmingsmotor, de elektrodes (bougies) de regeling voor brandstof om ervoor te zorgen dat de brandstof uit de brandstoftank wordt verplaatst binnen de branderketel op een juiste manier. Naast de brandstofregeling is het ook belangrijk dat er vlambewaking is en de juiste toevoer van lucht en watercirculatie (flow/druk beveiliging) voor de verbranding.

De vlambewaking meet het licht van de vlam en bepaalt de sterkte van de verbanding. De waterregeling zorgt ervoor dat de waterniveaus niet te hoog of te laag zijn. Een te laag waterniveau kan leiden tot oververhitting. Een te hoog waterniveau kan roest en corrosie veroorzaken binnen de branderketel waardoor de levensduur wordt verkort. 

De luchtregeling bepaalt hoe efficiënt een branderketel werkt. Een juiste lucht aan- en afvoer is erg belangrijk om een efficiënte verbranding te creëren. Bij TeHa boilers zit er een temperatuurbeveiliging bij de uitlaatkap. Deze temperatuurbeveiliging bewaakt de rookgastemperatuur, de temperatuur loopt op wanneer er sprake is van overtollige lucht bij de verbranding.

Wanneer wordt een branderketel gebruikt?
Een branderketel wordt gebruikt bij reinigingswerkzaamheden met hardnekkige vervuiling of waarbij hygiëne prioriteit heeft en koud water niet voldoende is. Door de hitte van de branderketel in combinatie met hogedruk raakt vervuiling sneller los en daarnaast worden bacteriën en algen verwijderd door de hoge temperatuur. 

Voordat er met warm water gereinigd wordt is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de vervuilde objecten, zo zijn objecten van kunststof of plastic niet altijd geschikt om te reinigen met heet water en kunnen beschadigd raken. Daarnaast is er brandstof of elektriciteit nodig om het water te verwarmen, dit zorgt ervoor dat de kosten van het reinigen omhoog gaan. Ook heeft een branderketel onderhoud nodig en kunnen na intensief gebruik bepaalde onderdelen binnen de branderketel defect raken na verloop van tijd. Tot slot is het reinigen met heet water of stoom minder milieuvriendelijk dan het reinigen met koud water.

In de voedselindustrie wordt vaak een heet water hogedrukreiniger gebruikt bij het reinigen omdat hier frequent vetten, oliën en bacteriën voorkomen. Door het gebruik van verwarmd water bij een hogedrukreiniger is er ook minder vaak chemie nodig om vervuiling te reinigen of om oppervlaktes te desinfecteren.

Soorten branderketels
Er zijn veel verschillende soorten branderketels. Hieronder worden de meest gebruikte branderketels uitgelicht.


Branderketels - Uitleg & Aanbod


Branderketel diesel
De branderketel die werkt op diesel is een veelvoorkomende soort boiler. Het is een branderketel die vaak gebruikt wordt binnen hogedruktrailers en stoomcleaners. Met een diesel boiler kan namelijk onafhankelijk gewerkt worden in combinatie met een brandstoftank. Deze brandstoftank wordt vaak ook gebruikt voor de diesel aandrijving bij hogedruktrailers. 

Branderketel gas
De branderketel op gas (LPG) stoot minder CO2 uit dan een de diesel variant. Om deze reden is een LPG gas boiler een goed alternatief van de diesel boiler. Bij het opslaan en vervoeren van gas in een boiler of opslagvat is het wel belangrijk dat dit voldoet aan de veiligheidsregels. De BR1000G branderketel van TeHa is een voorbeeld van een branderketel die werkt op gas.

Branderketel elektrisch
Veel fabrikanten van boilers zijn bezig met de productie van een elektrische variant van de traditionele branderketel. Een elektrische branderketel stoot namelijk minder CO2 uit onderaan de streep en er komen geen uitlaatgassen vrij.

Naast de soort verbranding zijn er verschillende voltages bij branderketels. Hieronder vertellen we meer over de meest gebruikte voltages.

Branderketel 230V
De branderketels die werken op 230V zijn geschikt voor netstroom. Deze kunnen doormiddel van een stopcontact op het netstroom worden aangesloten. Dit is gemakkelijk voor bijvoorbeeld stationaire reinigingsinstallaties. Belangrijk is wel dat de groepenkast waarop de branderketel aangesloten wordt het aankan. Bekijk ons aanbod branderketels werkend op 230V. 

Branderketel 12-24V
De branderketels die gebruik maken van 12-24V zijn gemaakt om op startaccu’s te worden aangesloten. Dit is ideaal voor een mobiele installatie zoals een hogedruktrailer. De branderketel kan dan onafhankelijk werken. Bekijk ons aanbod branderketels werkend op 12V en 24V. 

Wij hopen dat dit artikel over de werking van boilers bij hogedrukreinigers geholpen heeft. Bekijk ook ons ruime aanbod boilers geschikt voor reinigingsinstallaties.

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.