De werking van een kogelkraan

In dit artikel bespreken we de kogelkranen die wij aanbieden in onze webshop. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een kogelkraan, de toepassingen, de verschillende bedieningen en meer. 


De werking van een kogelkraan


Hoe werkt een kogelkraan?

Een kogelkraan is een kraan die een vloeistof- of gasstroom gedeeltelijk of in zijn geheel afsluit. De vloeistof of gas wordt afgesloten door de bal of poort die in kogelkraan zit om een scheiding te creëren. Door middel van de hendel kun je de kogelkraan bedienen (open of dicht voor vloeistoffen). 

Waar wordt een kogelkraan voor gebruikt?

Naast dat ze als afsluiter worden gebruikt, worden de kogelkranen ook wel als regelventiel gebruikt. Kogelkranen komen vaak voor op hogedrukreinigers, leidingen en andere hydraulische toepassingen waar vloeistoffen doorheen stromen. Een kogelkraan wordt veelal gebruikt in industriële toepassingen en niet in de voedselindustrie. Een kogelkraan is namelijk lastig te reinigen van binnen en hier vervuiling kan ontstaan na gebruik.

Welke specificaties zijn belangrijk bij een kogelkraan?

Voor dat je begint met het bestellen van een kogelkraan is het belangrijk dat bepaalde informatie aanwezig is. Hieronder leg ik kort maar krachtig alle specificaties uit die handig zijn om te weten bij het kiezen van een geschikte kogelkraan.

Soort vloeistof
De soort vloeistof die stroomt door de installatie is cruciaal. Een kogelkraan kan namelijk ontworpen zijn voor specifieke vloeistoffen en bijhorende toepassingen. Wanneer de kogelkraan niet geschikt is voor de vloeistof dan kan het zijn dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kracht vloeistof
Het is belangrijk om altijd een kogelkraan te kiezen die minimaal de aanwezige vloeistroom aan kan en niet (iets) eronder. Zeker binnen hogedrukinstallaties is de werkdruk cruciaal, het is echter niet nodig om er ver boven te zitten door de doorgaans lange technische levensduur van een kogelkraan.

Snelheid vloeistof
Naast de kracht is de watersnelheid (in l/min) ook van belang. Wanneer de kogelkraan een vloeistof stroming moet afsluiten of regelen dan is het belangrijk dat de kogelkraan wel de snelheid van de stroming aan kan. Deze snelheid wordt bijvoorbeeld bij hogedruk uitgedrukt in liters per minuut (l/min).

Temperatuur vloeistof
Het is mogelijk om kogelkranen voor toepassingen te gebruiken waarbij de vloeistof op hogere temperatuur erdoorheen stroomt.  Zo zijn er kogelkranen geschikt voor een watertemperatuur tot wel 100 graden Celsius.

Materiaal kogelkraan
Vaak bepalen de kracht, snelheid en temperatuur het materiaal van de kogelkraan. Zo is bijvoorbeeld een PVC kogelkraan niet geschikt voor vloeistof met een temperatuur van 100 graden of een messing kogelkraan niet geschikt voor 500 bar werkdruk.

Aansluitingen kogelkraan
Een kogelkraan heeft aansluitingen met binnen- en buitendraad schroefdraad in de gangbare maten zoals 3/8’’, ½’’ en 1’’.  De schroefdraad verbindingen worden veel gebruikt binnen technische installaties en daardoor is het gemakkelijk om een kogelkraan te plaatsen in een installatie. 

Verschillende soorten kogelkranen

2-weg kogelkraan
Bij een kogelkraan kan het zijn dat de vloeistof op meerdere manieren kan stromen, dit hangt af van de soort kogelkraan. De 2-weg kogelkranen zijn de meest gebruikte kogelkranen, dit is namelijk een kogelkraan die open/dicht door aan de hendel te draaien.  Deze kogelkranen kun je herkennen aan de inkomende en uitgaande kant met in het midden de afsluiting die de stromen tegenhoudt of doorlaat.

3-weg kogelkraan
Naast 2-weg kogelkranen hebben wij ook 3-weg kogelkranen waarbij gebruikt wordt gemaakt van een L-boring. De L-boring binnen de kogelkraan zorgt ervoor dat de vloeistoffen op meerdere manieren kan stromen door de installaties, maar ook volledig afgesloten kan worden. 

Er zijn naast de twee soorten kogelkranen hierboven nog meer soorten kogelkranen. Deze worden echter ingezet voor specifieke toepassingen.

Uitvoeringen kogelkranen

Handbediende kogelkraan
De meest gebruikte kogelkraan is de handbediende. De handbediende kogelkraan heeft 2, 3 of 4 aansluitpoorten die zijn voorzien van een binnen- of buitendraad. Ze zijn geschikt voor vele toepassingen en hebben een groot werkbereik voor druk en temperatuur. In ons assortiment vind je kogelkranen gemaakt van RVS, staal en messing verchroomd in veelgebruikte aansluitmaten zoals bijvoorbeeld 3/8’’, 1/2’’ en 1’’.

Elektrisch bediende kogelkraan
Bij een elektrisch bediende kogelkraan wordt de kogel geroteerd met behulp van een elektromotor. Het openen en sluiten van een elektrisch bediende kogelkraan gaat geleidelijk. Elektrische kogelkranen worden vaak ingezet in verwarmingssystemen.

Pneumatisch bediende kogelkraan
Een andere soort kogelkraan is de pneumatisch bediende. Deze wordt bediend aan de hand van perslucht. De perslucht die wordt gebruikt, wordt omgezet in een mechanische beweging waardoor de kogel draait. Dit gebeurt door de actuator. De pneumatische actuator kan enkel- of dubbelwerkend zijn. Is die enkelwerkend dan is er één persluchtingang die de kogel draait en een veer die hem weer in de normale stand terugzet. Is de kogelkraan voorzien van een dubbelwerkende actuator, dan zijn er twee persluchtingangen om de kogel te draaien(open en dicht).

We hopen dat dit artikel over kogelkranen uit ons assortiment geholpen heeft. In ons assortiment bieden wij de kogelkranen op die benoemd worden in dit artikel. Zo hebben we kogelkranen van staal, RVS en messing verchroomd geschikt voor een werkdruk tot wel 500 bar. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste kogelkraan? Neem gerust contact met ons op!