Hogedrukreiniging: alles wat je moet weten

Met een hogedrukreiniger kun je enorm veel objecten reinigen zoals je auto, gevel, terras en andere objecten die vervuild zijn. Om je te helpen geven wij hieronder een aantal eenvoudige tips en laten wij je zien waar je op moet letten en welke accessoires handig zijn om je reinigingsklus zo goed mogelijk uit te voeren.

Op deze pagina bespreken we enkele onderwerpen die betrekking hebben op het werken met hogedruk:

- Werken met een hogedrukreiniger
- Belangrijke punten tijdens het reinigen (m.b.t. levensduur apparatuur en veiligheid)
- Geschikte werkdruk voor verschillende toepassingen


Werken met een hogedrukreiniger

Alvorens u begint te werken met een hogedrukreiniger dient u deze op een paar punten te controleren.

1. U dient het oliepeil te controleren van de hogedrukpomp, dit kunt u zien de achterzijde van de pomp door het kijkglas, of u kunt de peilstok aan de bovenzijde van de pomp controleren. Vul indien nodig bij.
2. Controleer of alle (snel)koppelingen goed zijn bevestigd en of zijn geopend.
3. Het zou kunnen dat er lucht in de pomp of leidingen zit, om de instroom van water makkelijker te laten verlopen is het verstandig om de pomp op de volgende manier op te starten:

Koppel de persleiding los van de pomp en start hierna de pomp voor 5 tot 10 seconden totdat er een constante uitstroom van water uit de pomp komt. Indien dit niet het geval is herhaal deze handeling.
Als er een constante flow uit de pomp komt, sluit dan de persleiding weer aan.

4. Start de machine en stel de werkdruk af door de stelknop te verstellen op de drukregelaar.
5.  U kunt aan de slag met de hogedrukreiniger!

Bij het afronden zorg je dat de hogedrukreiniger wordt uitgeschakeld. Spuit vervolgens het laatste beetje water uit het hogedrukpistool tot de druk er volledig af is. Zorg bij winterse temperaturen dat de hogedrukreiniger op een plek staat waar er geen vorstschade kan optreden.

Handige tips voor hogedrukreiniging

Belangrijke punten tijdens hoge druk reiniging

Verschillende punten zijn belangrijk om in de gaten te houden tijdens het reinigen, dit heeft betrekking op de levensduur van de verschillende componenten maar ook met de veiligheid van de gebruiker.

- Drooglopen pomp
Er dient vermeden te worden dat de pomp droog loopt, zelf in een korte gebruiksduur kan dit ernstige schade aan de pomp toebrengen.

- Kans op oververhitting kleppen en manchetten
Indien de bypass van de drukregelaar rechtstreeks op de pompkop is aangesloten kan er een kort circuit gaan lopen als het pistool niet wordt ingeknepen. In deze situatie wordt er geen water gevraagd en blijft het water in de pompkop rondcirculeren naar de drukregelaar en via de bypass weer terug naar de drukregelaar. Er dient vermeden te worden dat dit langer dan 3 minuten gebeurd, omdat het water in deze periode dusdanig in temperatuur zal stijgen waardoor het de kleppen en manchetten kan beschadigen.

Dit kan vermeden worden met een start-/stopsysteem op de installatie, deze schakelt de aandrijving uit wanneer er niet wordt gespoten. Ook kan er gekozen worden om de by-pass in de wateropslag/tank te laten eindigen, zo wordt het gecreëerde circuit groter en zal het water minder snel opwarmen. Als laatste kunt u ook gebruik maken van een thermoventiel. Dit is een ventiel wat opent bij een temperatuur van 56 graden waardoor het water weg kan stromen en er op deze manier nieuwe water gevraagd en aangevoerd zal worden. Dit water zal een lagere temperatuur hebben waardoor het thermoventiel weer zal sluiten. De voorkeurspositie voor dit ventiel is aan het einde van de by-pass (voor de aansluiting met de pompkop).

- Schade aan objecten
Wanneer er direct wordt  met de maximale werkdruk kan het namelijk zijn dat het object beschadigd raakt. 
Het is belangrijk om altijd te beginnen met een lage druk en deze langzaam op te bouwen wanneer de vervuiling niet verdwijnt.

Welke druk heeft mijn hogedrukreiniger nodig?
Reinig je auto’s en objecten met lichte vervuiling rondom huis, dan is een werkdruk tot 100 bar in de meeste gevallen voldoende. Reinig je zwaardere vervuiling die al een lange tijd aanwezig is, dan is een werkdruk tot 150-200 bar geschikter.

Welke watercapaciteit heeft mijn hogedrukreiniger nodig?
Voor particulier (huis & tuin) gebruik is een watercapaciteit van 8 á 10 liter per minuut voldoende. Voor professionele reiniging raden wij een watercapaciteit van minimaal 15 liter per minuut aan. Een watercapaciteit boven 15 liter per minuut is aan te raden wanneer je grote oppervlaktes reinigt waarbij veel water nodig is. Zoals bijvoorbeeld voor het reinigen van een atletiekbaan of bedrijfsterrein met een oppervlakte reiniger.

Wanneer heb je warm water nodig bij een hogedrukreiniging?
De combinatie warm water met hogedruk wordt vaak gebruikt om schimmels, bacteriën andere vervuiling te reinigen. Zo zie je dat het gebruikelijk is om met warm water graffiti te verwijderen en gevels te reinigen. Door het warme water laat de vervuiling sneller en gemakkelijker los.

Let op: net als met hogedruk is het aan te raden om de temperatuur rustig op te bouwen. Anders kan het zijn dat een object beschadigd raakt en tevens is dit een duurzamere manier van werken en bespaar je de nodige brandstof.

Nu we een aantal veel gestelde vragen hebben behandeld kunnen we over op de aanpak van specifieke reinigingen.


Objecten reinigen middels hogedrukreiniging

Voor het reinigen van uiteenlopende objecten rondom huis is vaak een werkdruk tot 100 bar voldoende. Hiermee reinig je groene aanslag en andere vervuiling. Wanneer de vervuiling zwaarder is dan gedacht dan kan je gebruik maken van meer druk (afhankelijk van het object), reinigingsmiddel en eventueel warm water indien mogelijk.

Welke accessoires worden gebruikt voor het reinigen van objecten?
Doorgaans is een spuitlans met daarop een passende spuitnozzle voldoende. Bij zware vervuiling kan een vuilfrees uitkomst bieden. Vaak zit er bij een hogedrukreiniger standaard een spuitlans met nozzle en kun je optioneel een lans erbij nemen met een vuilfrees erop gemonteerd.

Let op (!) dat je bij het spuiten met een vuilfrees altijd naar beneden richt wanneer je het hogedrukpistool inknijpt en het vervolgens pas richt op het object.


Gevels reinigen met hogedruk
Voor professionele gevelreiniging is het gebruik warm water of stoom aan te raden. Met circa. 200 bar hogedruk en warm water wordt de aanslag op een krachtige manier verwijderd. Een te hoge werkdruk kan zorgen voor beschadigingen, door warm water te gebruiken laat aanslag sneller los en verklein je de kans op beschadigingen.

Indien de aanslag dusdanig aanwezig is op de gevel, is gritstralen een alternatief. Door de kleine korreltjes laat de vervuiling makkelijker los. Bij deze manier van reinigen is een goede nabehandeling van de gevel in de meeste gevallen nodig.

Welke accessoires worden gebruikt voor gevelreiniging?
Een spuitlans met hogedruk breed straal nozzle wordt het vaakst gebruik voor gevelreiniging. Deze zit aangesloten op een warmwater of stoom hogedrukreiniger. Bij extreme vervuiling gebruik worden gemaakt van gritstraalkoppen.

Bij graffiti verwijdering wordt gebruik gemaakt van dezelfde reinigingsmethodes als bij gevelreiniging. Als nabehandeling kan er coating op de gevel worden gespoten waarmee toekomstige graffiti makkelijk eraf gespoten kan worden.

Voor graffiti verwijdering is er een speciale oppervlakte reiniger waarmee de graffiti eraf wordt gespoten en direct wordt opgezogen. Zo blijven er geen verfresten over en wordt het op een goede manier afgevoerd.


Terras reiniging
Bij het reinigen van terrassen wordt er vaak groene aanslag, mos en onkruid weggespoten middels hogedruk. Hiervoor is doorgaans koud water hogedrukreiniger met maximaal 200 bar vaak voldoende. Om grotere oppervlaktes efficiënt te krijgen is een watercapaciteit van minimaal 15 liter per minuut wenselijk.

Welke accessoires worden gebruikt voor terras reiniging?
Bij het reinigen van bestratingen wordt er vaak gebruik gemaakt van een vuilfrees of nozzle waarmee kleinere oppervlaktes gereinigd kunnen worden. Bij grotere oppervlaktes zijn er speciale terrasreinigers waarmee grotere stukken sneller gereinigd kunnen worden.

De oppervlaktereinigers hebben doorgaans een diameter van 15 of 30 centimeter. Het is mogelijk om de vervuiling direct op te zuigen via de vloerreiniger en af te voeren middels een opzuigslang.


Voertuig reiniging
Voor het reinigen van voertuigen gaat het vaak om milde vervuiling zoals modder en insecten. Bij het wassen van auto’s wordt er gebruik gemaakt van chemie om de auto blinkend schoon te krijgen. Voor het reinigen van voertuigen zijn er reinigingsmiddelen die van pas komen.

Na het inzepen van de auto met een chemielans wordt de auto afgespoten met een hogedrukreiniger. Hierbij wordt doorgaans gebruik gemaakt van een druk tot 100 bar en een brede spuitnozzle.

Welke accessoires worden gebruikt voor voertuig reiniging?
Voor het reinigen van grotere voertuigen zoals vrachtwagens en landbouwmachines zijn er speciale chassisreinigers waarmee er grondig gereinigd kan worden. Deze chassisreinigers kun je makkelijk onder een voertuig plaatsen en eenvoudig verplaatsen. Ook kun je door het grote oppervlakte makkelijk het gehele voertuig reinigen.


Dakreiniging
Voor het reinigen van daken is het belangrijk dat je kijkt naar de bereikbaarheid. Voor lastig bereikbare oppervlaktes wordt er vaak gebruik gemaakt van een telescooplans. Met deze uitschuifbare lans kun je namelijk tot wel 7,3 meter hoogte reinigen. Bij het reinigen van deze hoogtes is een daagriem aan te raden.

Welke accessoires worden gebruikt voor dak reiniging?
Indien de vervuiling op een bereikbare plek zit kun je met een vloertool grote oppervlaktes reinigen. Met een vloertool reinig je grondig en tegelijkertijd een groot oppervlakte. Deze speciale oppervlakte reinigers zijn mobiel, met de vier wielen kan er gemakkelijk over het dak gereden worden.


Rioolreiniging
Bij rioolreiniging is het van belang dat een leiding of andere lastig bereikbare oppervlakte grondig gereinigd wordt met een nozzle die een groot oppervlakte raakt tijdens een reinigingsbeurt. Hierdoor worden ontstoppingen en andere vervuiling gereinigd en wordt het direct afgevoerd.

Welke accessoires worden gebruikt voor riool reiniging?
Voor rioolreiniging worden doorgaans twee accessoires gebruikt: een flexibele rioolslang met daarop een speciale riool spuitnozzleMet de flexibele hogedrukslang kun je deze makkelijk krijgen op moeilijk bereikbare plekken. De riool nozzle kun je herkennen aan de meerdere spuitgaten. Door de meerdere spuitgaten wordt er een groter oppervlakte gereinigd.


Containerreiniging
Voor containerreiniging is het belangrijk dat bacteriën gedood worden en de container op elk plekje gereinigd wordt. Om bacteriën te doden wordt er vaak gebruik gemaakt van warm water in combinatie met hogedruk. Bij het afronden van de reiniging wordt er vaak een nabehandeling verricht met chemie.

Welke accessoires worden gebruikt voor containerreiniging?
Bij handmatige reiniging wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een spuitlans met een nozzle, vuilfrees of speciale buizenreiniger. Bij geautomatiseerde containerreiniging wordt er gebruik gemaakt van roterende sproeikoppen waarmee elk plekje gereinigd wordt.


Kauwgom verwijdering
Het verwijderen van kauwgom vereist een intensieve reiniging. Hierbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoge watercapaciteit en warm water. Daarnaast is een werkdruk van minimaal 200-250 bar ook gebruikelijk. Bij een hogere werkdruk kan de bestrating namelijk beschadigd worden.

Welke accessoires worden gebruikt voor kauwgom verwijdering?
Voor het verwijderen van kauwgom wordt er vaak gebruik gemaakt van een terrasreiniging met kauwgomverwijdering spuitmond. Daarnaast kan een spuitlans met nozzle of vuilfrees ook het gewenste effect hebben. Omdat een te hoge werkdruk beschadiging kan veroorzaken op bestratingen wordt daarom gebruik gemaakt van een hogere watercapaciteit van minimaal 15 liter per minuut nodig om de kauwgom weg te spuiten.

Bij de bovenstaande manieren van reinigen houden we veel voorkomende situaties aan. Bij specifieke en uitzonderlijke vervuiling kan er een andere manier van reinigen gevraagd worden dan hierboven vermeld.

Mocht je hulp nodig hebben bij specifieke vervuiling of opzoek zijn naar de juiste reinigingsonderdelen voor het behandelen van vervuiling. Neem dan gerust contact met ons op.