Hogedruknozzles

Een van de belangrijkste onderdelen van een hogedrukinstallatie is de nozzle. Dit kleine, maar krachtige onderdeel is verantwoordelijk voor het creëren van de waterstraal die de oppervlakken schoonmaakt.

Wat doet een nozzle?

Een nozzle is een klein mondstuk dat op de spuitlans van de hogedrukreiniger of installatie is gemonteerd. Het mondstuk fungeert als een sproeier en zorgt ervoor dat de hogedrukstraal van de hogedrukreiniger geconcentreerd wordt tot een kleinere en krachtigere straal. Dit verhoogt de druk van de waterstraal omdat er een weerstand plaatsvindt die door de hogedrukpomp door het gat wordt gepompt.

Hoe bepaal je de doorlaat van een nozzle?Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste nozzle is de doorlaat. Dit is de hoeveelheid water die door de nozzle stroomt en wordt gemeten in liters per minuut (l/min). De juiste doorlaat is afhankelijk van het debiet en (werk)druk die de hogedgrukpomp geeft.

Om de juiste doorlaat te bepalen, moet je eerst de specificaties van je hogedrukreiniger controleren om te zien welke doorlaat geschikt is voor jouw machine. Onderaan dit artikel vindt u diverse hulpmiddelen waarmee de doorlaat te bepalen is.

In welke spuithoeken zijn nozzles te verkrijgen?

Nozzles zijn verkrijgbaar in verschillende spuithoeken, waaronder:
- Puntstraal (0 graden): deze nozzle creëert een krachtige, geconcentreerde straal die ideaal is voor het verwijderen van hardnekkig vuil en het reinigen van oppervlakken op grotere afstand.
- 15 graden: deze nozzle creëert een smalle, geconcentreerde straal die ideaal is voor het reinigen van kleine oppervlakken en zorgt voor de meeste kracht bij een vlakstraalnozzle
- 25 graden: deze nozzle creëert een bredere straal dan de 15 graden nozzle deze zal minder krachtig zijn dan de 15 graden nozzle, maar hiermee heeft de nozzle wel een groter bereik.
- 40 graden: deze nozzle creëert een brede straal die ideaal is voor het reinigen van grote oppervlakken.
- 65 graden: deze nozzle creëert de breedste straal en is ideaal voor het spoelen onder hoge druk.

Wij hebben de volgende handige hulpmiddelen voor het kiezen van een nozzle:
- Bereken uw doorlaat met onze Nozzletabel
- Bereken uw spuithoek met onze Spuithoektabel
- Weet u niet precies welke aansluiting uw nozzle heeft, zie hiervoor de Schroefdraadtabel

Wanneer u liever advies heeft helpen wij u graag, onze klantenservice staat voor u klaar!