Kies de juiste hogedrukreiniger

Er is een enorm aanbod hogedrukreinigers, het is belangrijk om te weten welke hogedrukreiniger geschikt is voor jouw situatie en werkzaamheden. Om je daarbij te helpen leggen wij hieronder kort maar krachtig de belangrijkste punten uit bij het kiezen van een hogedrukreiniger.

Waar let je op bij het kiezen van een professionele hogedrukreiniger?
Bij het kiezen let je op de in werkdruk en watercapaciteit (liter per minuut). Daarnaast let je ook op de soort aandrijving, de mobiliteit en het materiaal waar de hogedrukreiniger van gemaakt is.


Kies de juiste hogedrukreiniger

Hieronder vind je stapsgewijs de belangrijkste punten waar je op moet letten.

Reinigingsklussen
Het is belangrijk om te weten wat je precies wilt gaan reinigen met je hogedrukreiniger. Voor het reinigen van lichte vervuiling objecten rondom huis is een werkdruk van circa. 100 bar vaak voldoende. Voor professionele reiniging is een hogere werkdruk nodig. Zo wordt er bij professionele terras- en gevelreiniging doorgaans gebruik gemaakt van minimaal 200 bar werkdruk. Hieronder geven we een geschatte werkdruk bij vervuiling op veel te reinigen objecten:

Reinigen met auto's, vrachtwagens, tractoren en andere voertuigen: 75-125 bar werkdruk
Reinigen van tuin/terras meubels: 50-200 bar werkdruk
Reinigen van verf en graffiti: 200-300 bar werkdruk + warm water/stoom functie.

LET OP: een hogere werkdruk kan objecten beschadigen. Zorg er altijd voor dat je de druk geleidelijk opbouwt middels de drukregelaar.

Naast de werkdruk heb je ook watercapaciteit uitgedrukt in liters per minuut. Doorgaans wordt er vaak gebruik gemaakt van 5-15 liter per minuut. Voor zwaardere klussen met grotere oppervlaktes is een hogere watercapaciteit gebruikelijk.

Gebruiksfrequentie
Er wordt bij hogedrukreinigers onderscheid gemaakt tussen particulier en professioneel gebruik. Dit is duidelijk terug te zien in de uiteenlopende prijzen. Het is daarom belangrijk om te weten of je incidenteel of dagelijks wilt reinigen met je hogedrukreiniger. Bij een hoge gebruiksfrequentie is een professionele hogedrukreiniger geschikter omdat je hiermee een beter reinigingsbeeld hebt en de technische levensduur aanzienlijk langer is.

Aandrijving
Bij een hogedrukreiniger kun je kiezen tussen een elektrische of brandstof aandrijving. Het belangrijke verschil is dat je bij een elektrisch aangedreven hogedrukreiniger altijd een passend (230V of 400V) stopcontact in de buurt moet hebben en genoeg lengte stroomkabel. Bij een brandstofaandrijving kun je kiezen voor benzine of diesel brandstof. Met een jerrycan of brandstoftank heb je daardoor wat meer vrijheid. Het grote verschil is wel dat er rookgas vrijkomt uit de hogedrukreiniger. Bij de elektrische aandrijving wordt je hogedrukreiniger aangedreven via een elektromotor werkend op 230V netstroom (tot circa. 150 bar werkdruk), bekijk hier het aanbod hogedrukreinigers werkend op netstroom. Bij de krachtige hogedrukreinigers werkend op 400V krachtstroom (tot circa. 400 bar werkdruk) kan er met meer kracht gereinigd worden, bekijk hier het aanbod hogedrukreinigers werkend op krachtstroom. Bij het industriële segment zijn er tegenwoordig ook hogedrukreinigers met accu’s waarmee er zonder stopcontact kan worden gereinigd.

Mobiliteit
Voor het reinigen op een vaste locatie, zoals bijvoorbeeld het reinigen van vrachtwagens, is een stationaire hogedrukreiniger geschikt. Het voordeel van een stationaire hogedrukinstallatie is dat de locatie kan worden ingericht voor de hogedrukinstallatie. Zo kan je een waterslang aankoppelen en de elektrische (of brandstof) aandrijving direct aansluiten. Dit scheelt het nodige aansluitwerk voordat je kan reinigen ten opzichte van een mobiele hogedrukreiniger. Voor uiteenlopende reinigingsklussen op verschillende locaties is een mobiele hogedrukreiniger geschikt. Het grootste voordeel is dat je flexibeler bent en de hogedrukreiniger kunt verplaatsen naar verschillende locaties.

Accessoires
Bij elke hogedrukreiniger kunnen accessoires worden aangekoppeld waarmee je bepaalde reinigingswerkzaamheden efficiënter kunt uitvoeren. Zo zijn er reinigingsaccessoires waarmee bepaalde oppervlaktes krachtiger worden gereinigd dan met een normale spuitlans.

Hieronder vind je de meest voorkomende accessoires bij een hogedrukreiniger:

Nozzle
Dit is een sproeier die op een hogedruklans zit gemonteerd. In de nozzle zit een klein spuitgat waaruit de straal wordt gespoten. De grootte van het gat bepaald uiteindelijk de straal die uit je hogedrukspuit komt. Meer weten over hogedruk nozzles? In dit artikel lees je alles over hogedruk nozzles. Op zoek naar een nozzle? Bekijk ons aanbod nozzles.

Vuilfrees
Met een vuilfrees wordt de straal krachtig uit de lans gespoten met een roterende beweging. Met een vuilfrees kun je door de roterende beweging een groter oppervlakte reinigen met krachtige straal. Op zoek naar een vuilfrees? Bekijk ons aanbod vuilfrezen.

Terrasreiniger
Een terrasreiniger bestaat uit een afgedekte kunststof of RVS kap waarin sproeiers zitten die het oppervlakte reinigen. Door de afgedekte kap spat het water minder omhoog en blijft het onder kap zitten. Ook wordt er een groter oppervlakte gereinigd dan met een normale spuitnozzle of vuilfrees. Op zoek naar een terrasreiniger? Bekijk ons aanbod terrasreinigers.

Snelkoppelingen
Vaak hebben reinigingsaccessoires speciale snelkoppelingen, hiermee kun je snel los en vast koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld de spuitlans met nozzle loskoppelen en een andere spuitlans met een vuilfrees aankoppelen. Op zoek naar een snelkoppeling voor je hogedrukreiniger? Bekijk dan ons ruime aanbod snelkoppelingen.

Mocht je verdere vragen of opmerkingen hebben neem gerust contact met ons op!