Manometers

Wat is een manometer?
Een manometer is een meetinstrument om de druk van een gas of vloeistof in een systeem te meten. Wanneer de druk op de buisveer toeneemt dan maakt de veer van de manometer een beweging naar buiten. Deze beweging wordt aan de hand van een tandwiel overgedragen aan het mechaniek waardoor de wijzer het aantal bar aangeeft.

De manometers op onze webshop zijn gevuld met glycerine. De glycerine in de manometer zorgt ervoor dat de wijzer niet gaat vibreren. Hierdoor zijn de manometers uiterst geschikt voor hogedrukreinigers. Onze manometers zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitingen. De soort aansluiting op de manometer is van belang voor de montage. Voor diverse modellen drukregelaars is er een voorziening opgenomen om de manometer (met achteraansluiting) op de drukregelaar te monteren, hiermee kunt u direct zien wat er met de druk gebeurd als de drukregelaar wordt afgesteld.

De manometers met onderaansluiting zijn geschikt voor het meten van de werkdruk, bijvoorbeeld 200 bar, 250 bar, 350 bar, 500 bar en zelfs 1000 bar werkdruk. De aansluiting onder de manometer is doorgaans 1/4'' buitendraad. Vaak wordt hierop een manometerslang aangesloten. Bij de manometers vind je aanbevolen accessoires met bijpassende manometerslangen. Manometers bij hogedrukreinigers zijn vaak geïntegreerd in het apparaat en bevinden zich op het bedieningspaneel. De meeste hogedrukreinigers hebben een manometer met een schaalverdeling in bar of PSI. Bar is de meest gebruikte meeteenheid in Europa, terwijl PSI (pounds per square inch) in de Verenigde Staten en andere landen wordt gebruikt.

Het aflezen van de manometer is eenvoudig: wanneer de hogedrukreiniger in werking is, geeft de manometer de huidige druk aan. Dit kan worden gebruikt om de druk aan te passen of te controleren tijdens het schoonmaken van verschillende oppervlakken. Bij sommige hogedrukreinigers kan de manometer zelfs worden gebruikt om de druk van het water te regelen.

Een van de belangrijkste voordelen van manometers bij hogedrukreinigers is dat ze de gebruiker in staat stellen om de druk van het water aan te passen aan de taak die wordt uitgevoerd.